top of page

ROZHOVOR PRO HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

Na Twitteru ho znají desítky tisíc lidí jako pohotového a dobře informovaného glosátora veřejného dění. Z účtu @BlanikZ už dva roky nepromlouvá Žížala, fiktivní asistent fiktivního lobbisty Tondy Blaníka, ale bývalý ředitel Komerční banky a zkušený investor Radovan Vávra. Ať píše o politice, nebo byznysu, obvykle je to s dávkou humoru či provokace. Ostatně svou investiční společnost nazval Weyland Corporation - stejně se jmenovala i fiktivní korporace z hororové sci-fi série Vetřelec, která se ničeho neštítila a v zabijáckých monstrech viděla šanci na pořádný výdělek.

A příležitost na výdělek teď vidí i Radovan Vávra. Jen ne v mimozemských stvůrách, ale v akciích na amerických burzách, které se v uplynulých týdnech propadly. Známý bankéř, který na sociálních sítích často komentuje coby dlouholetý aktivní burzián i pohyby na kapitálových trzích, říká: "Je to příležitost a lidé by ji měli využít. Koronavirová krize povede k tomu, že vzniknou ve společnosti ještě větší nerovnosti. Bohatí budou ještě bohatší. Tak to je po každé krizi. Je lepší vstupovat do krize připravený. A protože neprožíváme určitě naši poslední krizi, je nejlepší čas se začít chystat na některou z těch dalších, které nás dřív nebo později čekají. Jít do nich s finančním polštářem je rozhodně lepší než bez něj."


Dění na trzích je v posledních týdnech hodně dramatické. Nejprve prudké propady, teď růst. Co to udělalo s vaším portfoliem?


Jsem dlouhodobý investor, takže nechytám dna ani vrcholy. Nechci příliš často citovat Warrena Buffetta, ale ono je to těžké, protože je opravdu chytrý. A on říká, že akcii, kterou nechcete držet aspoň deset let, byste neměl držet ani deset minut. Takhle to mám i já. Čili pro mě propad na burze neznamenal nic, moje portfolio je aktuálně o pár procent dole, což mi vrásky nedělá. Mám ho sestavené tak, že jsem nemusel reagovat. Navíc historicky vzato znamená krach burzy nějakých mínus 30 procent, a to vám trh za rok, za dva vrátí zpátky.


Jaká byla z vašeho pohledu správná reakce? Nakupovat? Nic nedělat?


Dobrá reakce byla sedět si na rukách a čekat, co se z toho vyvine. Otázkou teď je, zda nezačít selektivně přikupovat některé akcie. A slovo selektivně bych tisíckrát podtrhl, nemá cenu se koukat na indexy a řešit širší pohled na trh, teď je třeba víc než jindy být stockpicker a vybírat jednotlivé akcie, ne brát celé obory. Dám příklad.

Je zřejmé, že aktuální situace bude mít pozitivní dopad na farmaceutické firmy, ovšem ne na celý sektor. Určitě se bude dařit firmám, které vyrábí nepředpisové, generické léky, protože jedním z trendů bude, že lidé se budou předléčovat sami, když každá cesta k doktorovi může riziko spíš zvýšit. Takže firmy, které vyrábí tyto nepředpisové léky, půjdou podle mě nahoru. Podmínkou je, že výroba není v Číně, ale ideálně v USA.


Myslíte, že nastane ústup od počítačové analýzy a menší role umělé inteligence a algoritmických obchodů?


Nic se neděje vždycky nebo nikdy. Ale určitě je teď čas se aspoň na chvíli vrátit k poctivé fundamentální analýze, dívat se na bilance firem, sledovat jejich cash flow a vůbec dělat všechno to, čím se akcioví analytici historicky zabývali a co v posledních letech začaly zastiňovat algoritmy a technická analýza. Mimochodem byly to právě algoritmy, kdo způsobil burzovní zahučení dolů. Algoritmy začaly vyprodávat, ceny poklesly, což vyděsilo americké důchodce, kteří mají v akciích často celoživotní úspory, takže ti začali vyprodávat také a výsledkem byl razantní propad celého trhu. Už se to ale drápe zpět.


Čemu teď nejvíc věříte, že pojede nahoru? Nabízejí se třeba streamovací služby typu Netflix...


Asi si nepůjdeme ani jeden koupit akcie Hiltonu. Streaming čehokoli pojede, zároveň ale platí to, co jsem říkal předtím, totiž že neporostou automaticky všechny streamovací služby a sociální sítě.


Vy máte akcie Netflixu i Disney?


Mám v portfoliu jak Disney, tak Netflix, ale u každého vnímám jiný příběh a jiný důvod k tomu je držet. Disneyho vidím jako budoucího vítěze, jako firmu, která nakonec streamovacímu trhu povládne. Netflix beru jako akviziční cíl, myslím, že jednou ho někdo koupí, možná zrovna Disney. Navíc Netflix se sám stává čím dál víc studiem, které má vlastní produkci, a je čím dál méně technologickou firmou. Proto si u něj musíte pročítat výroční zprávy, kontrolovat bilanční sumy, sledovat kvalitu managementu… Před rokem vás to nemuselo zajímat, to už teď úplně tak neplatí.


Protože tehdy všechno rostlo?


Ano. Před rokem jste si koupil FAANG tedy akcie Facebooku, Amazonu, Apple, Netflixu a Google, a bylo vymalováno, nebylo nad čím dumat. Všechny tyhle tituly i nadále držím, ale neodvažuji se ve větším přikupovat, protože na to by byla potřeba opravdu hluboká, fundamentální analýza, které nejsem schopen. Trh je příliš volatilní.


Podle čeho se vlastně rozhodovat? Jen podle kvartálních hlášení firem to nepůjde.


Víte, pár veřejně obchodovaných firem jsem vedl a jsem skeptický k tomu, jak firmy reportují. Nejde o to, že by se snažily podvádět nebo dezinterpretovat, jde o to, že vy jako jejich šéf žijete o dva kvartály dál než vaši podřízení, kteří pro vás připravují reporty. Je to jako světlo ze Slunce - přiletí k nám, ale s několikaminutovým zpožděním. A teď si vezměte, že v této hektické době byste se měl rozhodovat podle zpráv a materiálů, které vypovídají o situaci přinejlepším několik týdnů staré. Navíc krize z let 2008 a 2009 můj skepticismus ještě posílila, protože jsme viděli famózní selhání řetězce firma-auditor-ratingová agentura-investiční banka-banka. Podváděli všichni.


Já jsem například nedávno investoval do akcií Applu, ovšem ne na základě detailní analýzy, ale podle jedné z pouček Warrena Buffetta. A to, že máte kupovat akcie firem, jejichž produkty máte rád, používáte je a věříte jim.

Tak je to správně a vlastně vám nákup Applu chválím, protože to je firma, která se posunula z výrobce počítačů na pozici výrobce spotřební elektroniky mnohem širšího zaměření, navíc se jí velmi dobře daří v prodeji různých na ně navázaných služeb. U telefonů se ke všemu blíží období supercyklu. Ani nadšenci jako my dva si už nekupují nový iPhone každý rok, ale čekají, až bude nový model něčím výrazně lepší. A letos nebo příští rok to přijde, bude to podpora 5G sítí.


Navíc Apple se čím dál víc posouvá do služeb a dat.


To je moc zajímavé téma. Já mám na ruce nastřelený čip od firmy Abbott, který mi kontinuálně měří hladinu cukru v krvi. Je to hodně ultimátní příklad nositelné elektroniky. A právě Apple z velkých technologických firem asi nejlépe pochopil, že zdraví a nositelná elektronika k sobě perfektně sedí a že to má velký byznysový potenciál. Apple má rozjetou velmi důkladnou spolupráci se společností Dexcom, která je podobně jako Abbott hodně napřed ve vývoji zdravotních senzorů. Vsadil bych se, že v nových iWatch bude speciálně po pandemii covid-19 integrovaný i teploměr. A jakmile Apple propojí svoje systémy s takovými senzory, jako mám na ruce, a jsem přesvědčený, že to udělá do dvou let, otevře tím dveře úplně novému byznysu s daty. Zájem o ně budou mít výrobci léčiv, pojišťovny, nemocnice…


Je pravděpodobné, že lidé pod vlivem projektů jako chytrá karanténa ztratí ostražitost a nebudou na data tak citliví jako dřív.


Tohle nás čeká a covid-19 to strašně posune vpřed. Lidé už teď pochopili, že včasné varování o zvýšené teplotě, které vám dají právě třeba chytré hodinky, může mít cenu zlata, že to může zachraňovat životy.


Pojďme ještě zpátky k investování na burze pro začátečníky. Co je k tomu potřeba kromě zájmu?


Problém je jazyková bariéra. Lidé, kteří chtějí obchodovat s akciemi na zahraničních burzách, se samozřejmě neobejdou bez angličtiny. České zdroje jsou příliš přefiltrované. Takže na otázku, co má člověk udělat, bych odpověděl, co nemá udělat - pokud si není jistý angličtinou, včetně té obchodní, tak by do akcií radši neměl chodit. Protože pak to už hodně připomíná návštěvu kasina, to už je určitě lepší jít do produktů kolektivního investování.


Jakých?


Obvykle lidem doporučuji bezpoplatkové fondy jako Vanguard nebo Fidelity. Za dvanáct měsíců bych jim je doporučil zas, do té doby je tu ta už zmiňovaná příležitost pro stockpickery. Pak se ale zase můžeme vrátit k indexovému investování, které je pro klasický investiční retail nejlepší. Pokud se investováním nechcete bavit a jde vám hlavně o to, vybudovat vysokoškolský fond pro své děti, bezpoplatkové indexové fondy nic neporazí.


A jak byste ony stockpickery definoval?


Mark Mobius, vedle Warrena Buffetta další legenda investování, říká, že úspěšný stockpicker musí být jako marnivá ženská v obchodě s kabelkami. Musí vás bavit se těmi kabelkami přehrabovat i v případě, že si žádnou nekoupíte.


Dejme tomu, že někdo takový jsem. Přes co akcie nakupovat? Já jsem třeba použil Revolut.


Vezmu to zeširoka. Pamatuju ještě doby, kdy jsem si koupil cenný papír Coca Coly a vlastnil jsem pak fyzické akcie, které se jen někde musely skladovat. Byly na to specializované banky, které je měly v trezorech, říkalo se jim kastodiánské banky a vedly si záznamy o tom, na koho se akcie převedly a podobně. Když bylo potřeba akcie zničit, udělaly se do nich díry. To se vědělo v New Yorku, tady ale s těmi proděravěnými akciemi spousta lidí podváděla. Tuhle story povídám proto, že spousta lidí, kteří chtějí začít obchodovat s akciemi, chápou rizika spojená s volatilitou a propadem ceny, ale nevnímají rizika spojená s držením akcie nebo s vypořádáním při jejím prodeji. Americký berňák IRS je hodně přísná instituce a kdykoli koupíte nějakou americkou akcii, tak se dopouštíte daňového aktu. Pokud vám to aplikace, přes kterou to koupíte, dostatečně nevysvětlí a nepochopíte, že máte nějaké daňové povinnosti vůči IRS, můžete mít sakra problém. A neznám nikoho, kdo traduje na appkách a zároveň by řešil americké daně. Na to ale pozor.


Takže?


Musíte jít přes někoho, kdo s tím má zkušenost, kdo to udělá za vás, ideálně jděte do své kamenné banky. Navíc appky mají tu nepříjemnou vlastnost, že padají. A může se stát, že ve chvíli, kdy to budete nejméně potřebovat, nepoběží a vy se navíc ani nikam nedovoláte. A třetí, zásadní poznámka: Přece nechcete, aby ten, kdo pro vás akcii virtuálně drží, představoval větší riziko než ten samotný cenný papír. Což se v případě některých aplikací a start-upů snadno může stát.


Když to shrnu, mám si otevřít investiční účet u své banky a na Revolut v tomto směru radši zapomenout.


Ano, běžte do své banky, tam s vámi udělají test, jestli vám akcie mohou prodávat. Když ten test neuděláte, nebuďte smutný, protože pak je opravdu lepší se nejdřív trochu dovzdělat, nechat si některé základní věci vysvětlit, než začnete utrácet peníze. Riziko obchodování si přece nechcete ještě zvyšovat rizikem držení, vypořádání a daňového deliktu. Z mého pohledu aplikace typu Revolut tahle rizika představují. Abych ale banky jen nechválil, tak ony obchodují pouze od 9 do pěti našeho času, ovšem Amerika je jak známo časově jinak. Takže pro denní rychlé obchody to není vhodné.


Jak správně budovat portfolio?


První domácí úkol, který vás čeká, se týká alokace aktiv. Nechcete mít všechen majetek v akciích, ani kdyby to byly spolehlivé tituly. Já mám desetinu majetku v amerických akciích, 45 procent v reálných podnicích v Česku, kde jsem spolumajitelem, zbytek mám v nemovitostech. Takže i kdybych akcie úplně odepsal, nezruinuje mě to. Tohle je základní úvaha, kterou musí udělat každý. Jinak teorie optimálního portfolia je poměrně dobře popsaná problematika. Je to čistá matematika a statistika, a když to úplně zjednoduším, diverzifikace neznamená mít víc téhož. Naopak to znamená mít takové prvky v portfoliu, které maximalizují poměr očekávaného výnosu a rizika. Hodně laicky řečeno, nemá cenu si nakoupit jen mentolové bonbony, protože když vám přestanou chutnat, máte jich sice hodně, ale jsou vám k ničemu. Proto je lepší mít kromě mentolových i lékořicové a pomerančové. Jasně, při obchodech s akciemi je té matematiky potřeba nepatrně víc, ale v principu jde o totéž.


Předpokládám, že jste se při obchodování někdy spálil, že pouze nevyhráváte...

Jasně, vždycky se nepovede to, když nedodržíte svoji investiční strategii, nejčastěji pod tlakem vnějších okolností. Trochu teď uteču. V Česku máme s kapitalismem malou zkušenost a kapitalisty si někdy představujeme trochu jako ty obrozence z první republiky, které si navíc idealizujeme. Myslíme si, že kapitalista je člověk jako vy nebo já, který má jen o vous víc peněz a je to v zásadě good guy. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Neříkám, že miliardáři jsou špatní lidé ve smyslu etiky, to ne, ale jsou to velmi speciální lidé. Pár jich znám, mám je i mezi svými kamarády. Jsou tak úspěšní mimo jiné proto, že se nenechají ve svých názorech vykývat, jdou si tvrdě za svým. V investičním managementu je tohle asi nejdůležitější věc. Obyčejně nikdo nechce být ten kluk, který na fotbalovém plácku musí jenom vyhrávat a na ostatní kvůli tomu řve nebo který když prohrává v šachách, porazí figurky. Jenže v investicích přesně tenhle kluk musíte být. Když máte pravdu, tak ji prostě máte a basta.


A to byl i váš případ, že jste uhnul?


Ano, nejvíc peněz jsem prodělal na bitcoinu. Trápí mě na tom moje intelektuální nedůslednost, to, že jsem nebyl ten zaťatej kluk. V určité složité životní situaci jsem řekl ‘kašlu na to, tuhle pozici zlikviduju’ a likvidoval jsem ji ve chvíli, kdy byl bitcoin za čtyři tisíce dolarů za kus…


... a pak vystoupal na 20 tisíc dolarů.


Přesně tak. A já jsem tušil, že bitcoin poroste, věděl jsem, že se to stane. Byl jsem tehdy po operaci nádorového onemocnění a můžu se před sebou vymlouvat, že jsem to vlastně nebyl já, že to byla jen nějaká vymučená lidská troska, která chtěla žít a nechtěla mít problémy, ale stejně mě to štve. Ne kvůli penězům, ale že jsem se zpronevěřil základní investiční zásadě, která říká ‘měj svůj plán a toho se drž’. A právě ti miliardáři, o kterých jsem mluvil, tuhle zásadu neporušují. Ale řekl bych, že vy jste taky good guy...


Samo sebou, taky nejsem a nebudu miliardář. Sázím také na instinkt.


Na tohle nebezpečí si budete muset dávat pozor. Věnuje se tomu mimochodem krásná knížka Mžik od Malcolma Gladwella, která není o investování, ale o důvěře ve vlastní instinkt. Výchova, vzdělávání, společnost nás učí, že klíčový není instinkt, ale že to podstatné jsou metody, že se věci musíte naučit a pak že to bude fajn. Jenže v životě to takhle není, instinkt je přece esence toho, co jsme za život posbírali. Díky instinktu lidstvo přežilo a vládne, ovšem moderní společnost nás to učí ignorovat a mít raději na všechno excelové tabulky. Ale pozor, v investičním managementu je instinkt opravdu smrtící, tam jsou moc důležité právě ty excely.


Když jste náš rozhovor začal Warrenem Buffettem, řekněte mi na závěr vaši neoblíbenější poučku od něj.


Mám rád všechny, je to milej chlap, čímž tedy popírám to, co jsem řekl o miliardářích. On je výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je to good guy. Moje nejzamilovanější Buffettova poučka se vztahuje k penězům říká, že existuje pouze jedna milejší věc než vlastnit jachtu, a to mít kamaráda, který vlastní jachtu. A to je velká pravda.


(rozhovor vedl Luboš Kreč, vedoucí speciálu Hospodářských novin a text byl původně zveřejněn 16 4. 2020 v Hospodářských novinách)

bottom of page