top of page

KDO TO TADY VLASTNĚ BOURÁ?

Horké léto a okurková sezona namíchaly v letním parnu naprosto nečekaný společensko-mediální koktejl. V době prázdnin, tak jako každý rok, všechny sdělovací prostředky lační po tématu, kterým by vyplnily událostní vakuum vzniklé dovolenkovou nečinností politiků. Letošním tématem se stala nehodovost na našich silnicích. Televize se předhánějí v míře brutality, se kterou nám servírují nekonečný seriál plný hrůz, krve a lidského neštěstí. Noviny detailně rozpitvávají každou tragickou dopravní nehodu a lamentují nad arogancí řidičů. Rozhlasoví komentátoři mudrují nad neschopností policie a účastníci internetových chatů obviňují pro jistotu každého!


V ČEM JEZDÍ VRAZI SILNIC?

Na tom by asi nebylo nic tak neobvyklého. Co však neobvyklé je, je nepochopitelná trivializace problému. Podle našich médií se lidé na silnicích zabíjejí proto, že policie nemůže neukázněným řidičům odebírat řidičské průkazy. Podle většiny řidičů škodovek jsou na vině nezkušení mladíci v mercedesech, podle řidičů silných aut jsou vrahy dědkové v kloboucích a starých škodovkách. Čert aby se v tom vyznal. Jediný, kdo má na věc jasný názor, je ministerstvo vnitra. To na svých oficiálních internetových stránkách uvádí tyto, rok 2002 zachycující informace: řidiči silných aut, tedy aut s objemem motoru nad tři litry, způsobili v roce 2002 nehody, při nichž na území našeho státu zahynuli celkem 4 (slovy čtyři) lidé. Taková vozidla ve stejném období způsobila celkem 890 nehod, a na celkové nehodovosti se tak podílela méně než jedním procentem. Počet usmrcených se v této kategorii snížil meziročně o sedm lidí, tedy na třetinu. Řidiči slabých aut, aut s objemem 1,1 až 1,4 litru, zavinili smrt celkem 354 lidí v celkem 56 tisících nehod, což je 45 procent všech kolizí. Co je ještě děsivější, je trend v této kategorii, kde počet usmrcených oproti roku 2001 narostl o téměř deset procent. Že tento rekord letos znovu překonáme, je bohužel už dnes jasné.

NEEXISTUJE JEDNODUCHÉ ŘEŠENÍ

Stejně jasné je, že příčinou těchto neštěstí je velmi složitá sada detailních technicko-společenských podmínek, za jakých u nás k silniční dopravě dochází, a že jednoduché správné řešení prostě neexistuje. To samozřejmě neznamená, že bychom se zlepšením stavu neměli zabývat. Právě naopak. Jasné, ve světě vyzkoušené recepty, jakými jsou například celoroční svícení nebo dětské sedačky pro všechny komunikace, musíme zavést okamžitě! Zcivilizovat ostatní oblasti, jako činnost autoškol, fungování STK, pravomoci policie, zákony o provozu na silnicích atd., bude trvat o poznání déle.

ZNÁRODNIT AUTOMOBILY!

Je chvályhodné, že se řešením neudržitelné situace zabývá i samo ministerstvo vnitra. Bohužel, po zkušenosti s takzvanou reformou veřejných financí se obávám, že svého cíle, snížit nehodovost na polovinu, bude chtít dosáhnout tak, že každému druhému občanovi jeho auto prostě znárodní. Autor je bankéř. Je o něm známo, že si rád dopřává rychlou jízdu se svým vozem Ferrari.


(původně zveřejněno 29. 8. 2003 v Mladé frontě DNES)

bottom of page