top of page

Ve vatě #8 - Chcete investovat do S&P 500? Bouchněte v bance do stolu


Když klesá, investoři panikaří. Když stoupá, berou to všichni jako samozřejmost. Klíčový burzovní index S&P 500 ukazuje, jak se vede americkým top firmám. Následujte ho a dlouhodobě vyděláte.


Index S&P 500 odráží výsledky přes 500 nejvýkonnějších amerických firem, z velké části technologických. Jenže pro obyčejného smrtelníka je nákup akcií těchhle společností úplné sci-fi. Proč? Jedna akcie Googlu dnes stojí skoro 2700 dolarů - skoro 60.000 korun. A jedna akcie Berkshire Hathaway (holdingu Warrena Buffetta) dokonce 430 000 dolarů - přes devět milionů korun. Nemusíte ale zoufat. Prostřednictvím fondu, podílového nebo ETF, si totiž kousek Facebooku nebo Applu může koupit i drobný investor.


Jaký je ale nejlepší způsob, jak S&P 500 následovat? Možnosti jsou v zásadě tři. Můžete k tomu využít jednu z velkých aplikací, banku nebo brokera. Ne každému bych ale doporučil všechny tři možnosti. Záleží nejen na tom, kolik peněz máte na účtu, ale také s jakým časovým horizontem počítáte. Jste mladý začínající investor do třiceti let? Zabezpečený padesátník, který si chce jen "tak trochu vyhrát"?


Poslechněte si nejnovější díl podcastu Ve vatě, kde se spolu s Markétou Bidrmanovou snažíme rozlousknout tenhle investiční oříšek. :) Najdete ho jako vždy na Spotify, Apple Podcasts nebo na webu Seznam Zpráv. Tak krásný zbytek týdne. Váš r. :)

bottom of page