top of page

Ve vatě #14 - Dluhopis Republiky nahradily dluhopisy Firma. Kdo koupí, může ztratit vše


Firmy slibují za své obligace klidně pět, sedm nebo i 10 procent ročně. Je to ale rizikové.


Češi prchají před inflací do všech směrů a jeden z nich jsou i firemní dluhopisy. Mají totiž pocit, že akcie jsou "fuj" - zkrátka příliš riskantní. Obligace naopak vidí jako sázku na jistotu. Jenže takhle jednoduché to není.


S tím, jak se zvyšuje inflace a Česká národní banka tlačí nahoru základní úrokovou sazbu, začíná být výnos dluhopisů soukromých firem zajímavější. Bez důkladné analýzy výsledků a plánů dané firmy ale rozhodně doporučuju nic nekupovat. Bez důkladné znalosti historie firmy se nedá předpokládat prakticky nic o její budoucnosti. Obzvláště velký pozor si dejte na firmy, které vám slibují "garantovaný výnos" - to je totiž taková kouzelná formule, která vám ale nemusí ve skutečnosti garantovat nic.


Jsou tedy dluhopisy dobrým místem pro investování? A pro koho se hodí a pro koho ne? A jak je to se státními dluhopisy? O tom jsme si povídali ve čtrnáctém díle našeho podcastu Ve vatě. Najdete ho na obvyklých místech - tedy na Spotify, Apple Podcasts nebo na webu Seznam Zpráv. Tak příjemný poslech. Váš r. :)



bottom of page