top of page

Ve vatě #13 - Investice do nemovitosti vás ochrání před inflací, výnos nečekejte



Vysoká inflace a úrokové sazby se zdají jako ideální chvíle pro investici do nemovitostí. Nečekejte od ní ale vysoké zhodnocení.


Ceny nemovitostí jsou v posledních měsících skoro k nezastavení, zatímco nájmy nerostou zdaleka takovým tempem. To platí zejména pro velká města jako je Praha nebo Brno. Pokud se ale chystáte investovat do nákupu bytu nebo domu, který budete pak pronajímat, nečekte od toho velký poměr cena/výkon. Výnosnost malého bytu se totiž pohybuje jen někde kole tři procent.


Trochu "lepší" situace je pak v menších městech jako je Most, Chomutov, Ústí nad Labem nebo třeba Přerov. Tam se na základě vývoje realitního trhu dá očekávat zhodnocení až kolem desíti procent. I tak ale tahle investice není žádné zázračné zhodnocení peněz. Musíte totiž počítat s operativními a provozními náklady. První nájem odevzdáte realitce, která vám byt pronajme, do bytu budete muset nějaké peníze investovat. K tomu musíte pak celý příjem z bytu zdanit a modlit se, aby vám nájemník předal byt v použitelném stavu a nemuseli jste ho po jeho "působení" rekonstruovat celý odznova. Pokud tedy hledáte rychlé a vysoké zhodnocení, držte se od nemovitostí co nejdál. Kromě všeho totiž pronajímání znamená spoustu stresu a starostí.


Existují u investic do nemovitostí i světlé výjimky? Jak se dál budou vyvíjet ceny nemovitostí? Zastaví se v dohledné době jejich růst nebo porostou donekonečna? O tom všem jsme se bavili v nejnovějším dílu podcastu Ve vatě. Najdete ho, jako vždy na Spotify, Apple Podcast a na webu Seznam Zpráv. Tak příjemný poslech a krásný zbytek týdne. Váš r. :)

bottom of page