top of page

TÝDEN PODLE VÁVRY: ČLÁNEK, CO NECHCI PSÁT

Dlouhých deset let jsme žili v systému, kde slova jako krize, pokles, recese, byla termíny vyhrazenými k popisování dějů minulých, zapomenutých a hlavně dějů, které se již nikdy neměly vrátit. Jenže ony se nám vracejí. Stejně jako remake filmu to tentokráte bude trochu stejné a trochu jiné.


Univerzální dobré recepty fungovat budou, ale míra nejistoty je mimořádně vysoká. V tom se naše situace od minulosti podstatně liší.


Nejsme v krizi ale přesto jsme ohroženi. Neprobíhá ekonomická recese, ale přesto jde byznysům o život. Jsme v úplně nové situaci, kterou lidstvo od Války nezažilo. Tedy nezažilo ji 75 let. Ano, nejsme v krizi, jsme ve válce. Jaká je válečná ekonomika a jaká bude poválečná obnova? To je obtížná otázka, protože války mají tu nepříjemnou vlastnost, že jsou záležitostí alespoň dvou stran. A i když si jedna strana tenhle scénář nevybrala a chtěla by toho nechat, nemá možnost volby. Válka skončí, až nepřítele porazíme.


Pro účely tohoto článku si musíme vybrat pro Česko pouze jeden scénář. Říkejme mu optimistický.


Vypadá tak, že nakažené nemocí COVID-19 se postupně podaří léčit. Zabere chytrá karanténa v kombinaci s masivním testováním a virus u nás postupně vyvane. Počty nakažených u nás tak nepřesáhnou ve vrcholu 10 tisíc lidí. Náš zdravotní systém to zvládne. Mrtvých nebudou tisíce. Nákaza se na podzim masivně nevrátí a do roka, dvou, bude na trhu účinná vakcína.


Pokud se kterýkoliv z předpokladů nepotvrdí, budeme mít problém. Problém už dnes má ale naše ekonomika. Tím problémem je šoková hibernace. Její drtivá část se zastavila. To je scénář, který nemá s krizí nic společného, to, co dnes zažíváme, je prostě ekonomická sci-fi. Jeden den jsme měli vibrující živý ekonomický systém a teď máme Zakleté království. Co mají malé a střední firmy dělat, aby rozmrazení přežily?


Především očekávat, že se situace může dále zhoršovat. Shora uvedené předpoklady se nemusí naplňovat a období hibernace se tak bude prodlužovat. Já osobně počítám s tím, že omezený provoz v naší zemi nenastane dříve, než za 60 dnů. To ale znamená, že musíme vydržet 60 dní nákladů bez příslušných tržeb. Jistě něco uhradí stát, ale bude to pouhá část, řekněme do 20% celkových nákladů. Jistě se nám podaří některé platby, typicky dlouhodobějším silným partnerům posunout v čase. Nájmy za obchodní jednotky v nákupních centrech, splátky leasingů za firemní vozidla, platby za energie atd. Zároveň je možné jednat s některými klienty, kteří nejsou tak zasaženi o urychlení plateb za vaše faktury.


Ale to je běžná podnikatelská rutina, kterou všichni známe. Jediný rozdíl dnes je v tom, že situace nastala skokově, ale stejně skokově za týden neodejde. Proto prosím tyto kroky nikdo neodsouvejte, nestyďte se, není to vaše vina.


Pokud jenom trochu můžete, nepropouštějte lidi. Raději jim snižte úvazky, ale udržte lidi zaměstnané. Pokud jim budete sahat na peníze, jděte vždy příkladem. Ještě dlouho po minulé krizi jsem si vyplácel pouze minimální mzdu a mělo to svůj půvab.


Aktivně hledejte a kombinujte všechny možnosti státní finanční podpory. Přihlaste se do všeho i když to pak nevyčerpáte. A všechno, všechno dokumentujte. Vyjádření členů vlády ohledně odpovědnosti státu za škodu jsou sice protichůdná, ale každopádně bude důkazní břemeno na podnikatelích. Budeme muset detailně prokazovat každou korunu, kterou budeme po státu chtít proplatit. Teď se to zdá jasné, ale za půl roku si už těžko budeme na detaily vzpomínat. Proto doporučuji, využijte volnějšího tempa k tomu, že všechny škody, které vám v důsledku vládních kroků vznikly, detailně zadokumentujete.


Zároveň začněte přemýšlet o tom, jak svoje podnikání přizpůsobíte době po Válce. Nebude to stejné, protože každá prudká změna přináší trvalé změny v chování lidí. Strach z nákazy ještě dlouho nezmizí. Ochranné pomůcky se stanou vyhledávaným artiklem. Naše sociální chování projde změnou. Lidé nebudou vyhledávat velkou anonymní společnost a budou se cítit lépe „mezi svými“.


Takže pokud máte velkou „open space“ hospodu, možná vás čeká přestavba na menší salonky. Pokud jste nemovitostní investor, asi bych teď tu kancelářskou budovu pozastavil. Pokud se chystáte budovat skladové a logistické areály, asi je to správná chvíle, protože jedním z poučení bude, že nemůže být všechno „just in time“ z Číny. Všechno, co jde virtualizovat, dělat z domova, doručovat kurýrem, zažije obrovský rozmach. Nicméně peněženka lidí bude pořád stejná. Ten, kdo bude první v tomto směru rozvoje, jednoznačně dlouhodobě vydělá.


Možná se to zdá příliš radikální, ale určitě je to menší riziko, než když si v roce 1994 Jeff Bezos půjčil peníze od rodičů, odešel z místa na Wall Street a v garáži založil Amazon.


Jemu to vyšlo. Ať to vyjde i vám! Buďte zdraví a těšte se na lepší časy.


(původně zveřejněno 27. 3. 2020 na webu Neovlivni.cz)

bottom of page