top of page

TÝDEN PODLE VÁVRY: PĚT PASTÍ VLÁDNÍ POMOCI

Vypadá to na první pohled triviálně. Vláda chce ekonomice pomoci, tak do ní naleje peníze. Dělají to všichni, tak co je na tom špatně. Kupodivu, prostor na chyby je i v této věci značný a naše Vláda už první udělala. Nechci tady popisovat byrokratičnost naší pomoci, která je chybou. Nechci tady popisovat váhavost, která je chybou, zkrátka nechci hledat problémy za každou cenu. Nejen #VládaKopýtek se s krizí setkala poprvé v životě.


Také státní administrativa v podstatě minulou krizi nepamatuje. Vyměnili jsme úředníky z dob „Palerma“ a nabrali nové, mladé, perspektivní. Národ naprosto netuší, že na jednotlivých ministerstvech je cca 15% zaměstnanců doma za 80% platu, protože vládnoucí garnitura je chtěla nahradit věrnými, jenže podle našeho služebního zákona není možné státní úředníky vyhodit za neoblíbenost. Tak je dál vesele platíme. Nikdo se také nezamyslel nad přípravou státu na krizové situace. Ani epidemiologické, ani ekonomické.


Stejně jako stát nevěděl, co dělat ve válce s virem, nevěděl a mnohde dodnes neví, jak postupovat v ekonomických opatřeních. Vláda je ve vleku situace a sama, s jednou výjimkou, nic pozitivního do ekonomiky nepřináší. Tou výjimkou je spotřebitelská důvěra. Na určitou část společnosti, řekněme třetinu, skutečně mávátková propaganda vlády funguje a jsou za její přístup „ničeho se neboj, o všechno se postaráme“ vděčni. Tato vděčnost se projevuje u pokladen a je fakt pozitivním ekonomickým stimulem. Jaké jsou ale další parametry vládní ekonomické politiky roku 2020?


Magické číslo je 500 miliard. To je předpokládaná výše letošního rozpočtového schodku. Je to třetí pětistovka, kterou do našich veřejných financí někdo zasekne a není špatné, si ty první dvě nyní připomenout. Podotýkám, že se jedná o nepřepočtená čísla v historických cenách. Prvních 500 miliard nás stál bankovní socialismus. Tedy proces privatizace a restrukturalizace ekonomiky prostřednictvím bohatýrsky poskytovaných bankovních úvěrů. Ty, které klienti z různých důvodů nespláceli, skončily jako náklad veřejných financí v objemu 500 miliard. Pořídili jsme si za to kapitalismus, který nás dodnes všechny úspěšně živí.


Jestli je to hodně nebo málo a jestli se to mělo/dalo dělat jinak, je hutné téma na zajímavou konferenci a musím kolegům z Hospodářek nebo Seznamu navrhnout, že ji uděláme. Druhých 500 miliard zasekly vlády levice, které vystřídaly vlády reformní. Udělaly to čistě z politických důvodů a položily tak základ našemu sociálnímu státu, který je sice sladkou medovinou v dobrých dobách, například poslední dekáda, ale který nám všem připravuje, i bez krizí, hustou kocovinu.


No a teď nás čeká pětistovka třetí. Jejím cílem je zabránit hlubokému propadu ekonomické aktivity, který by jinak definitivně nastal a který by byl pro naši společnost mimořádně nepříjemný.


Objem letošního ohlášeného ekonomického stimulu ve výši 500 miliard je spíše uměřený. To je dobře. Navíc se tady veřejně vsadím, že nebude vyčerpán a to je špatně. Ekonomika stimulus potřebuje a hlavní riziko nyní nespočívá v přílišné fiskální expanzi, ale v jejím nedostatku. Reálný objem ekonomického stimulu pro tento rok bude tedy nedostatečný.


Protichůdnost jednotlivých opatření tento problém dále umocní, takže prostředky nebudou vynaloženy efektivně. Máme mnoho firem, kterým pomáháme kurzarbeitem, ale neposkytujeme jim likviditní úvěry. To znamená, že dotyčné firmy stejně skončí, ale skončí se zbytečně vynaloženými penězi daňových poplatníků. To je čistý ekonomický nesmysl.


Zaměření jednotlivých opatření je zcela chybné. Peníze nesměřujeme podle perspektivnosti jednotlivých odvětví, ale plošně. V důsledku tak budeme mít za stejně peněz o hodně méně muziky, než naši chytřejší sousedé v rozvinutých zemích.


Žádné investice se konat nebudou. Alespoň ne dodatečné státní. Nejsou připravené a v našem systému jejich příprava znamená léta. Jediný, kdo by investovat mohl, je byznys, respektive jeho zdravá část. Správným opatřením by bylo pro rok 2020 umožnit firmám odepsat do nákladů všechny technologie, stroje, prostě všechno kromě nemovitostí, letos pořízené. Je to jednoduché opatření a vláda by k němu měla sáhnout teď, chce-li například podpořit naši umírající autobranži.


Epidemiologie bude mít ale poslední slovo stejně, jako měla to první. Včerejší, hystericky legrační, zpráva o domácí #covid-19 vakcíně, na jejíž vývoj už jsme utratili 600 tisíc korun, všechno jenom rámuje. Bude úplně klíčové, co se v příštích týdnech na epidemiologické frontě uděje, jak se to odkomunikuje a jakou náladu to ve společnosti vyvolá.


Já už se bojím dopředu, že reakce vlády nebude adekvátní, chladná, věcná. Čtenáři Neovlivní jsou ale dospělí, bystří lidé a tentokrát se připravit mohou. Komu stačí rodinné finanční zdroje, kupte si prosím teď pořádné profesionální respirátory alespoň FFP2, rukavice a kvalitní desinfekci.


Něco mi říká, že to budeme brzo zase potřebovat a na #VláduKopýtek se teď spolehne už jen kopýtko.


(původně zveřejněno 17. 7. 2020 na webu Neovlivni.cz)

bottom of page