top of page

TÝDEN PODLE VÁVRY: NASAĎTE SI FINANČNÍ ROUŠKU

V případě poklesu tlaku v kabině se nad vašimi hlavami objeví masky. Kolikrát jsme tohle hlášení před startem v životě slyšeli, světácky se tomu usmívali a ve skrytu duše doufali, že to nikdy nezažijeme. Myslíme si totiž, že kdyby se něco takového skutečně stalo, tak jsme stejně efektivně mrtví.


Reakce lidí při těchto situacích, ke kterým bohužel na palubě letadel fakt čas od času dochází, to přesně odrážejí. Přesto, že každý ví, co má dělat, tedy nasadit si masku a dýchat normálně, napřed ji nasadit sobě a pak dětem a ostatním, téměř nikdo to nedělá. Místo toho lidé panikaří a masky si nenasazují. V našem životním letadle právě masky vypadly. Visí ze stropu a my musíme jednat, rychle jednat.

Co se bude dít dál? Vláda Markeťáků jednoho dne zjevně ochranné pomůcky zajistí. Jednoho dne se i u nás začne masivně testovat. Jednoho dne i u nás zaberou opatření k omezení kontaktu mezi osobami. To ale bohužel znamená, že zdravotní krize už hoří plným plamenem a jak moc spálí konkrétně vás, záleží na tom, jak moc jste byli lehkovážní, jaká konkrétní opatření jste přijali bez toho, že by vám to někdo nařizoval, jak dobře jste se připravili, když to ještě šlo a pak také na náhodě.

Úplně stejný vliv na vás osobně bude mít krize finanční, která je za rohem. To je špatná zpráva. Dobrá zpráva naopak je, že se ještě pořád můžete lépe zabezpečit. Pořád si ještě můžete natáhnout finanční roušku sami. Pořád se můžete z chyb, které jste mohli udělat v krizi zdravotní možná vy a určitě stát, poučit.

První chyba je popření problému. Pokud jste poslední měsíc strávili na téhle planetě, viděli jste tohle chování skutečně masově. Od států, vlád a lidí kolem sebe. Virus je problém a neříkejme, že není.

Finanční virus je výpadek v příjmech. Počítejte s tím, že zasáhne každého. Každý bude mít, po neznámou dobu v budoucnosti, menší příjmy, než plánoval a možná než odpovídá jeho obvyklým útratám. Popíráním a čekáním se to nevyřeší. Ani v otázce zdraví, ani v otázce vašich financí.

Udělejte si tedy rychle test na finanční virus. Vezměte do ruky tužku, papír a účty za poslední dva měsíce. Rozdělte to na dvě hromádky. Na nezbytné, jako platba nájmu a elektřiny, mobilu a leasingu na auto, pojištění, jídlo. Na druhou hromádku dejte účty za fitko, nákupy na Chodově a obálku s penězi na dovolenou. Tohle všechno okamžitě škrtněte.

Tak získáte dobrou představu o tom, jaké jsou vaše nejnižší možné měsíční náklady. Kolik fakt musíte zaplatit, kdyby čert na koze jel. Pokud máte nějaké úspory – a já doufám, že máte – vydělte výši těchto úspor částkou měsíčních nutných nákladů a vidíte, jak dlouho finančně přežijete. Pokud si po celou dobu zachováte ještě váš běžný příjem, berte to jako bonus, ne jako základní scénář.

Druhá chyba je dělat chyby. Tomu se nevyhnete. Rozhodování chyby přináší a s tím se vůbec netrapte. Fatální je totiž až chyba třetí, tedy zametání stop místo nápravy chyb. Dejme tomu, že zjistíte, že jste v minulosti byli příliš optimističtí v plánování svých budoucích příjmů. Nebo vás prudce zasáhla změna situace, rozchod s partnerem, ztráta zaměstnání, pokles příjmů a vy jste v situaci, že nemáte žádné rezervy a že vaše nutné měsíční náklady převyšují vaše současné příjmy. Nasaďte si tu masku!!! Okamžitě jednejte! Musíte udělat dvě věci současně, jednat s budoucími věřiteli a hledat dodatečné zdroje příjmů.

Začněte u těch věřitelů. Kontaktujte písemně každého, vůči komu máte opakovaný budoucí finanční závazek, o kterém víte, že na něj nebudete mít. Nemusíte psát žádné romány. Nezapomeňte na svoji jednoznačnou identitu, tedy rodné číslo, adresu, vaše klientské číslo, zkrátka udělejte všechno pro to, aby váš věřitel věděl, s kým se baví. A prostě pouze oznamte, že vzhledem k situaci v ekonomice nebudete schopni platit účty a navrhněte osobní jednání k řešení situace.

Cílem jednání se všemi věřiteli je dostat celkovou výši vašich měsíčních splátek do úrovně, kterou už zvládnete. Hrajte s otevřenými kartami. Přiznejte, že nemáte 20 tisíc měsíčně k dispozici, ale 10 že zvládnete. Najděte si pomoc profesionálů. Na trhu jsou různé organizace, které vám zdarma pomohou a pokud vám finanční rouška nepomůže, budou stát ve válce s věřiteli na vaší straně.

Hledejte dodatečné zdroje příjmů. Najděte si brigádu. Nastěhujte k sobě kámoše a podělte se o nájem. Prodejte vinyly Sex Pistols. Teprve jako poslední možnost a teprve až budete mít všechny vaše závazky vůči věřitelům nově dohodnuté, teprve potom si zkuste půjčit od blízkého okolí, typicky širší rodiny.

Určitě situaci neřešte tak, že necháte své závazky v původní výši a na úhradu starých dluhů si vytvoříte dluhy nové. Jedinou výjimkou je konsolidace bankovních úvěrových produktů. To znamená, že ze třech závazků u jedné nebo více bank uděláte jeden u jedné, zase s cílem snížit výši měsíční splátky. Aktivní musíte být vy. Vy musíte iniciativně situaci řešit. Jedině tak si pro vás nepřijdou exekutoři nebo funebráci. A když, tak jen v písničce. Buďte zdraví!

(původně zveřejněno 20. 3. 2020 na webu Neovlivni.cz)

bottom of page