top of page

TÝDEN PODLE VÁVRY: CO VÁS V PRÁCI PO DOVOLENÉ ČEKÁ

Většinou stohy nevyřízené pošty a spousta aktuálních kancelářských drbů. Do budoucna ale počítejte s tím, že po-dovolenkových šoků bude významně přibývat. Už jsme si všichni zvykli na přítomnost dezinfekce v kancelářských budovách, na různá režimová opatření a trochu s údivem nacházíme v kapse saka staré roušky. Proti kovidová opatření budou ale spíše přibývat. Už dnes je evidentní, že mnoho technologických řešení dostane nyní nový směr využití a čerstvou vlnu zájmu. Výsledky tohoto trendu jsou viditelné už dnes, ale během příštích dvanácti měsíců nastoupí i do vašeho korporátu s plnou silou. To bude představovat další inteligentní investiční příležitosti pro některé a nutnost přizpůsobit se pro všechny.


Nositelná elektronika je první oblastí, která dozná masivního rozmachu. Čekal by ji stejně a třeba u Apple tvoří už dnes významnou část byznysu. Na trh přijdou nová zařízení, která budou sbírat data o našem zdravotním stavu a existující zařízení rozšíří svůj diagnostický záběr o sběr symptomů respiračních onemocnění. Každý čeká, jaké novinky v oblasti hardware a software přinesou další generace Apple Watch. V trubce jsou ale i poměrně nečekaná řešení. Vědci v US například vyvinuli nalepovací senzor na krk, který původně snímal hlasový projev a pomocí programu pomáhal vyhodnocovat pokrok u pacientů, postižených komplikací řeči po různých onemocněních. Nyní se jeho algoritmy upravují a nemocnice v Chicagu testují, zda by dokázal podle pokašlávání dotyčného včas signalizovat onemocnění. Stejně tak populární prstýnek Oura. Ten už má dokonce na svém kontě jednoho pozitivně diagnostikovaného pacienta s kovidem, který správně vyhodnotil významné změny ve veličinách, které jeho Oura zaznamenala. Podobně se správně přihlásil k testu na kovid majitel náramku WHOOP, kterému také jeho program hlásil neobvyklé poklesy některých hodnot. Osobně tomuto směru přikládám obrovský význam a je pro mne hlavním důvodem pro moji investici do akcií Apple.


Mobilní aplikace zatím spíše přešlapují na místě. I tady je potenciál obrovský, protože chytré záznamové zařízení s wifilokací, bluetooth rozhraním a datovým připojením má dnes u sebe fakt každý. Vyzkoušel jsem mnoho aplikací, včetně naší bizarní eRoušky. Já obavy ze zneužití dat nemám, ale respektuji to, že mnoho lidí tyto obavy má. Navíc tuto oblast v Evropě upravují poměrně striktní zákony na ochranu osobních dat, takže z těchto „kulturních“ důvodů zatím na starém kontinentě nedokážeme využít pozitivních zkušeností z Koreje, kde mobilní aplikace hrají v boji s kovidem důležitou roli. Změnu by přinesly, alespoň pro uživatele iPhonů až nativní, jablečné aplikace, kterým by zákazníci věřili.


Práce z domova funguje v boji s kovidem pochopitelně nejlépe. Nejdál v tomto směru šla společnost Twitter, která umožnila svým zaměstnancům práci z domova navždy. Tím se docela trefila do „ducha doby“, protože podle výzkumu z dubna a května se pouze necelá třetina Evropských zaměstnanců byla ochotna vrátit do kanceláří na plný úvazek, když v UK to nebyla ani čtvrtina. Co to bude znamenat? No, do kanceláří chodit budeme, ale více smysluplně. Ne automaticky jako jedinou volbu, ale s dobrým důvodem.


Firemní prostory se pochopitelně změní také. Pokud chceme hot desking, musíme více dezinfikovat. Jednou ze staronových cest, která je automatizovatelná, škálovatelná a efektivní je využití UV záření pro dezinfekci povrchů. Světový osvětlovací gigant Signify (Philips) aktivně tuto možnost zkoumá. Představte si osvětlovací kancelářský systém, který třeba ve dvě v noci automaticky spustí, místo osvětlovacího, desinfekční program. Taková budova bude mít nejen nižší provozní náklady, ale nabídne svým nájemníkům skutečně vysokou míru bezpečí jejich zaměstnanců. Další správnou cestou je automatizované měření teploty příchozích do budovy. Víme, že infekce se šíří i v prvotním stádiu bez příznaků, což ale neznamená, že pozitivní nepobíhají po světě i s příznaky. Bohužel, speciálně u nás. Dalším trendem pokovidových pracovišť budou bezdotyková ovládání všeho možného. Ovládání hlasem, pohybem, bude postupně nahrazovat dotykové plochy. Technologie existuje dávno, ale neměla „byznyskejs“, protože to bylo jenom „pěkné a drahé“. Teď to bude také nutné.


Dalším trendem bude monitorování počtu zaměstnanců v místnosti. Společnost Sigfox v Česku dodává jednomu nadnárodnímu gigantu systém „chytrých“ kancelářských židlí, které poznají a hlásí, jestli a jak jsou využívány. Původní use case spočíval v ekonomické optimalizaci kancelářských prostor, nyní se definitivně rozšíří o monitoring dodržování hygienických opatření.


Poslední kapitolou je cestování do práce. Je celkem zřejmé, že hromadná doprava, jinak ve městech naprosto žádoucí, je bohužel nejvíce riziková. To znamená nutnost podporovat drobnou elektro mobilitu, protože centra měst nejsou nafukovací a další Tesly se tam už nevejdou. Elektro kola, elektro koloběžky, elektro cokoliv, co umožní lidem nenasednout ráno do přeplněné tramvaje, ale přepravit se bezpečně z A do B, je hodné podpory. Chápu, že nedisciplinovanost dnešních uživatelů těchto hraček spoustu ostatních účastníků provozu irituje, ale to je dluh městských managementů, který se teď alespoň dostane na jejich agendu.


Pokud je inženýrsky správným řešením například vnitřní Prahu 1 ještě více autům znechutit a vyhrazený prostor předat jezdcům na báječných elektrických strojích, nemám s tím žádný problém. Akorát prosím trochu s větší znalostí problematiky a možná i větší pokorou, než je tomu v případě světově proslulých Malvazinek a Smetanova nábřeží.


(původně zveřejněno 28. 8. 2020 na webu Neovlivni.cz)

bottom of page