top of page

JAK BÝT BOHATÝM?

Každý zná Billa Gatese, Jefa Bezose, Elona Muska a Petra Kellnera. Každý ví, že jsou to bohatí lidé. Mnoho lidí zná jejich životní příběhy a ví, jak k penězům přišli. Někoho to ale paradoxně demotivuje, protože každého napadne, no jo, ale já nemám schopnosti Muska, znalosti Gatese a odhodlání Bezose. Tak jak se mám stát bohatým? Jak mám vybudovat Amazon, když už existuje?


Petra Kellnera jsem ale v tom seznamu uvedl schválně. On je totiž příkladem pro úplně každého. Je to profesionální investor. Člověk, který se nezabývá programováním, prodejem knížek po internetu ani vesmírným programem. Zabývá se „jenom“ investováním. Je realitou, že na každého finančně úspěšného startapistu, objevitele, technologického pionýra připadá armáda stejně finančně úspěšných lidí s nudnými profesemi. Mají svá běžná občanská povolání, ale dosáhli finanční nezávislosti. Do práce chodí, ale nemusejí. K tomu jim dopomohly jejich investice. Pozor, nikoliv úspory. K finanční nezávislosti se nejde prospořit, jde se k ní jenom proinvestovat. Jediné, co potřebujete je odhodlání, že všechny své peníze obratem neutratíte a že je necháte pracovat. Budete potřebovat minimálně deset let. Budete potřebovat zhodnocení minimálně 6 % ročně. Ale jinak na tom celkem nic není.


To zhodnocení 6 % ročně je dost důležité. Je to číslo, se kterým pracují běžné penzijní modely a je to číslo, kterého by vaše investice měly být dlouhodobě ročně schopny. Těch 6 procent ročně stačí, aby se hodnota vašeho majetku za dvanáct let zdvojnásobila. Sama, jen tak, bez vašeho přičinění. Je jasné, že čím déle necháte investice pracovat, tím lépe, ale nepotřebujete hledat nesmyslné rizikové „projekty“, které lidem slibují 5 % měsíčně. Tomu všemu se obloukem vyhněte!


První možností, kam nasměrovat své peníze, které zahálejí ve šparkase, je Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Jak název říká, je to fond, který investuje do celého trhu všech amerických akciových společností. Najdete tam fakt akcie téměř 4,000 amerických firem, od Apple až po něco, co spolehlivě neznáte. Je to široká sázka na nejsilnější ekonomiku světa. Pozor musíte dávat pouze na to, že fond funguje v USD, tedy pokud jste názoru, že naše měna proti dolaru za příštích deset let dramaticky posílí, a zároveň nechcete jít do důchodu na Floridě, musíte si tohle očekávané oslabení dolaru od celkového výnosu odečíst, protože svoji dolarovou investici budete na konci měnit do korun. Tenhle fond je dobrý nápad pro někoho, kdo už nemá před sebou mnoho desítek let zaměstnání. Takže za mne ideální pro dobře situovaného padesátníka, který chce jít v horizontu 10 let do důchodu.


Pro mladšího člověka, řekněme čtyřicátníka, bych volil Vanguard S&P 500 ETF (VOO), který investuje pouze do akcií 500 největších amerických společností, které reprezentuje známý burzovní index S&P 500. To z něj dělá trochu rizikovější záležitost, která však, v souladu s teoretickými postuláty, odměňuje investory vyšším výnosem. Ten je ve srovnání s předchozím, širokým fondem dvojnásobný. Je pochopitelně rozdíl, jestli vaše investice udělají ročně 7 % jako VTI, nebo 14 % jako VOO. Pokud máte do důchodu 15 let, vůbec bych neváhal a šel bych do tohoto fondu. Pochopitelně i tady musíte dávat pozor na pohyb kurzu dolaru a koruny. Nejen ve smyslu dlouhodobých trendů, ale i ve smyslu časování jednotlivých transakcí. Nechcete koruny prodávat za minima, že.


Pokud jste ještě mladší a do důchodu to máte více než 20 let, můžete se trochu více odvázat a koupit si Vanguard S&P 500 Growth ETF (VOOG). Pořád zůstaneme v Americe, pořád zůstaneme v těch největších firmách z indexu S&P 500, ale teď si z něj vybereme růstové tituly. Těch je zhruba polovička, ke dnešku 282 a půlka fondu je nainvestována v pouhých deseti z nich a ty už zná každý. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook… Tenhle fond vydělává od založení před deseti lety pěkných 16 % ročně, za posledních dvanáct měsíců pak dokonce významně přes 20 %. Tenhle fond je pro mne přesně na pomezí investování do ETF a vybírání jednotlivých akcií. Těch deset jeho největších titulů si můžete pochopitelně koupit napřímo a získat tak, vedle kapitálového zhodnocení, i příjem z dividend, kterého se u fondu pochopitelně vzdáváte. To už ale znamená, že se svými investicemi budete muset trochu víc pravidelně zabývat, což ne každý chce.


No a co dělat, když chcete investovat pro děti, které to mají do důchodu setsakra daleko a od státu definitivně žádný nedostanou? To není těžká otázka. No, co koupit člověku, který stráví svůj život ve věku informačních technologií? Přece Vanguard Information Technology ETF (VGT), tedy fond, který investuje do akcií více než tří set amerických a tedy globálních technologických gigantů. Tenhle fond je pro ty, kteří jako já věří v masivní vstup technologií do všech sfér našeho konání. Byl založen před patnácti lety a průměrná roční výkonnost činí něco nad dvanáct procent. To pochopitelně nic nezaručuje a každý ví, že minulá výkonnost není zárukou ničeho v budoucnu. Jenže tenhle fond přidává plyn. Jeho výkonnost za posledních deset let je už téměř 19 % ročně a za pět let pak dokonce přes 23 % ročně. To už je jízda, která vašim investicím pochopitelně bude slušet. Ale musíte být vhodný typ investora. Tedy s dostatečně dlouhým investičním horizontem, alespoň deset let a možná bych tento fond doplnil i nějakou jinou investicí, která není nijak s technologiemi korelována.


Takovou investicí je pro mne Bitcoin. Teď si asi myslíte, že jsem se už definitivně zbláznil. Jak můžu říct, že informační technologie nejsou korelovány s informačními penězi. No, nejsou. Až na Bitcoin byly všechny naše předchozí investice takzvanými „long“ pozicemi. Tedy daří se jim tehdy, když se daří té podkladové investici, tomu fondu. Investovat můžete ale i opačným směrem. Můžete investovat tak, že cena vaší investice jde vzhůru, když cena toho podkladového aktiva klesá. Tomu se říká „short“ pozice a pěkně o tom vypráví Aleš Vávra v mých Hovorech V. Ale teď zpátky k Bitcoinu. Pro mne je Bitcoin sázkou proti světovému monetárnímu systému. Ten má mnoho slabin a zatím žádnou alternativu. Bitcoin definitivně touto alternativou také není, ale je sázkou proti našemu systému „nekrytých“ peněz. Tento systém bude i příští rok významně zatěžován fiskálními stimuly vlád, což nutně povede k inflaci. Mnoho lidí uvidí v Bitcoinu ne exotickou, nepraktickou platební metodu, ale „sklad hodnoty“. Na to si klidně můžete vsadit. Ne víc, než pět procent celkového portfolia, a ne na méně, než tři roky. Amen.

bottom of page