top of page

HOLA HOŠI NA PALUBU

Každý rok se na Jadranu plaví malá armáda námořníků z Česka. Papíry na loď má odhadem 10 tisíc našich spoluobčanů a každý rok jich cca 50 tisíc takhle tráví dovolenou. Já jsem účastníkem téhle sezónní invaze téměř třicet let a od nesmělých prvních krůčků s šestimetrovým motorákem v devadesátkách na Istrii jsem dnes na naše poměry zkušený Jadranský vlk. Když jsem na jiné straně světa a mohu si tam loď půjčit, rád toho využívám, ale moje zkušenosti, o které se dnes s vámi chci podělit jsou nasbírané převážně od Rovinje po Tivat. Osobně neznám lepší způsob trávení volného času a mám obrovské štěstí, že moje rodina se na to dívá stejně. Pokud jste také zkušenými námořníky, asi se dnes nic nového nedočtete, ale kdo ví. Každopádně nováčkům a těm, kteří o prvním vyplutí teprve uvažují, je tenhle článek určen primárně. Jak si lodní prázdniny v Chorvatsku nejlépe užít?


První věc je pochopitelně kvalifikace. Pokud si chcete loď půjčit, musíte mít patřičné oprávnění. Mně se jeví jako nejlogičtější mít kvalifikaci vydávanou zemí, v jejíž vodách se hodláte plavit. Takže v Chorvatsku papíry Chorvatské. Byl jsem svědkem toho, jak na kapitanátě ve Splitu úředník nedůvěřivě zkoumal jeden z nejvyšších průkazů, vydaných RYA ale můj, komparativně slabší chorvatský průkaz ho uspokojil. S českým průkazem bych se do Chorvatska asi netrápil, protože jeho získání považuji za neúměrně byrokratické a jeho zvuk ve světě není valný. Já ho z historických důvodů pořád mám, ale připadá mi to zbytečné. Na konci dne je to o majiteli jachty, kterou si chcete půjčit, jestli ho vaše kvalifikace uspokojí. Druhá věc, ke které jsou papíry dobré, jsou mimořádné události. Pokud dojde k poškození lodě, nebo majetku třetí strany, pojišťovna udělá všechno pro to, aby se vyhnula plnění a nedostatečná kvalifikace kapitána je skvělou záminkou. Doporučuji tedy každému, aby si udělal týdenní kurz v Chorvatsku, kde se naučí základy ovládání lodě a získá Chorvatský průkaz.


Druhá věc je Colreg. Znalost Mezinárodních pravidel pro zabránění srážkám na moři (Colreg) je pro jachtaře zcela zásadní. Ideální je nějaká publikace od RYA, která jednotlivá pravidla vysvětluje, komentuje a ukazuje na obrázku. Něco je intuitivní, něco méně, ale znát to musíte o půlnoci jako když bičem mrská. Zatímco papíry na loď po mně v podstatě nikdo nikdy nechtěl, znalosti Colreg jsou nutné denně a denně vidím docela hrubé prohřešky. Nebuďte v tomto přezíraví a fakt se to naučte. To stejné platí o práci s vysílačkou. Jasně že do maríny můžete zavolat i mobilem, ale až pak budete vysílačku fakt potřebovat a nebudete ji umět ani zapnout, bude to problém. Tohle jsou dvě věci, které vás mohou vyjít draho a při tom se obě dají snadno s předstihem vyřešit.


Třetí věc jsou informace o všem možném. O počasí, o přírodních podmínkách v zátokách, kontaktní telefony do restaurací. Ideální je kombinovat digitální a analogové nosiče. Za těch třicet let, co se na lodích plácám, se i tady hodně změnilo. Tablet nebo chytrý telefon dnes dokážou divy a trh nabízí velké množství aplikací. Já mám rád appku zvanou C-MAP. Používám ji na plánování tras, kalkulování míst tankování a taky si s ní v zimě u krbu hraju a těším se na jachtařskou sezónu. Vedle toho jsou skvělé i tištěné publikace. Asi nejznámější je Atlas 888 přístavů, zátok a kotvišť. Je to hutná sbírka relevantních informací, která ke svému fungování nepotřebuje ani wifi, ani mobilní signál, ani baterku a máte ji vždy po ruce. Pro seznámení se s neznámými cílovými místy před vyplutím je moc dobrá. Neméně důležitá kniha je A Gourmet Cruise od pánů Marčiče a Karliče. Obsahuje tipy na nejlepší restaurace, dosažitelné lodí a až na jednu výjimku mne za ta léta nikdy nezklamala. A když už se někam celý den trmácíte, tak se chcete pochopitelně dobře najíst.


Čtvrtá věc je nářadí. Loď je dost technicky složitý mechanizmus, který je navíc trvale vystaven působení těch nejméně příjemných přírodních podmínek a tak se pochopitelně čas od času něco pokazí. Ne všechny charterovky v sezóně věnují údržbě lodí potřebnou péči a ne lodě všech značek vydrží charterový provoz bez ztráty květinky. Kupte si vlastní sadu nářadí a vozte ji s sebou. Do auta se vejde a bez nářadí neopravíte ani pitomosti. Já mám rád nářadí Beta a mají i speciální sadu pro lodě, kterou vřele doporučuji. Pak také vozím Duct Tape, asi metr suchého zipu a elektrikářské plastové montážní pásky ve dvou velikostech. Ty používám na svoji speciální vychytávku. Rád stojím přes noc na bóji, ale nesnáším, jak lano skřípe o trup lodi. V prvním marketu si vždycky koupím takovou tu molitanovou tyč na výuku plavání a při stání na boji ji strčím pod ta lana, která se pak netřou o trup a nevydávají ty příšerné pazvuky. No a připevním to právě těmi montážními páskami. Hlavička!


Pátá věc je osobní námořní vybavení. Je to jako u všech technických sportů, lepší kolo, lyže, golfové hole jsou prostě lepší. Technické vybavení je určitě lepší, než standardní fešnové. Beze zbytku to platí u třech věcí. Slunečních brýlí, bot a rukavic. Brýle jsou ideálně takové, které obličej obepínají a slouží i jako ochrana před větrem a vodou. Já mám nejraděj cyklistické Oakley s výměnnými skly. Jachtařské brýle dělá Oakley také skvělé, ale lépe větrají a drží ty cyklistické, které jsou navíc levnější. Boty potřebujete s bílou podrážkou, které nekloužou na žádném lodním povrchu. Já dodávám, že nejlepší jsou takové, které nemají tkaničky, které rychle nazujete a sundáte. V lednu jsem si na výstavě v Dusseldorfu koupil nové Helly Hansen, kterým jde sešlápnout pata a jsou lehké. Nestojí to majlant a fakt se to vyplatí. Do těch bot já osobně nosím sportovní bílé ponožky. Vypadá to tedy strašně, ale nic si nikde neodřete a nenanosíte si sůl do salonu. V žádném případě nelezte po lodi na boso. Ukopnutý palec je to nejmenší, co vám hrozí.


Poslední „must have“ jsou rukavice. Tady vám prozradím další svoje tajemství. Nekupujte si jachtařské, kupte si golfové. Pochopitelně musíte najít takové, kde mají levou i pravou. Jsou o hodně jemnější než jachtařské a díky tomu je budete fakt nosit. Já mám Mizuno TEC FLEX all weather. Kupuju si vždycky na sezónu nové, ale letos jedu pořád ty loňské, nedá se to zničit, senzačně sedí a dokonale chrání. Bez problémů je čistím ve sladké vodě. Fakt dobré. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Ale tohle jsou fakt ověřené věci, které dlouhá léta fungují mně a mé rodině. Přeju vám, aby fungovaly i vám a aby k vám moře bylo stejně přívětivé, jako je ke mně.

bottom of page