top of page

OD JOSEFA LADY PO FERRARI ZA PĚT MILIONŮ

Bankéř a znalec luxusu Radovan Vávra úsměvně doporučuje vánoční lahůdky pro opravdové snoby


LUXUSNÍ DÁRKYą

Až budete letos zase svým nejbližším po vzoru Poláčkova hrdiny "děkovat silným hlasem a v duchu si myslet, no to jste se moc nepředali", může vás těšit, že v tom rozhodně nejste sami! Já na to letos vyzrál a připravil jsem Ježíškovi seznam jako zamlada. Klidně můžete opisovat a věřte, že rozmazlenému muži kolem čtyřicítky uděláte určitě radost kterýmkoliv z těchto deseti dárků. Nesnažil jsem se rozhodně hledat to nejdražší, spíše jsem volil to, co bych chtěl dostat já sám. Nejlepším důkazem budiž, že dvě ze zde uvedených věcí opravdu najdu pod stromečkem. Nemusím snad ani dodávat, že si je tam taky sám dám!

AMERICKÁ POSTEL DORMIA SPLIT TOP MEMORY FOAM

Klasická americká postel s elektricky polohovatelným roštem a matrací z pěny, která si pamatuje obrysy vašeho těla. Má rozdělenou a individuálně ovládanou podhlavníkovou část, takže vy můžete klidně spát, zatímco manželka sleduje Sex ve městě. Spodní dvě třetiny jsou naopak tvořeny jedinou společnou matrací, takže nespadnete do mezery, až se budete chtít tulit. Celkově vyšší stavba postele je pohodlná pro nastupování a vystupování. Kompletní čalounění znamená, že si neotlučete nohy, když ráno mátožně bloudíte po ložnici. Stojí 6000 dolarů, s leteckou dopravou do Prahy 8000.

NÁRAMKOVÉ AUTOMATICKÉ HODINKY CARTIER ROADSTER

Novinka firmy, samozřejmě vodotěsná, s vteřinovkou a datumkou, je vybavena speciálním mechanismem pro rychlou výměnu pásku. Dodává se v dárkové kazetě s ocelovým a koženým páskem, čisticím sprejem a kartáčkem. Další pásky v různých barvách můžete objednat individuálně. Na výběr je několik provedení ciferníku, nejhezčí jsou s černým ciferníkem s červenými a fosforeskujícími arabskými číslicemi. Na vašem zápěstí za 100 tisíc.

OBŘÍ PLAZMOVÁ TELEVIZE

Všichni vědí, že poskytuje bezkonkurenční kvalitu obrazu, čemuž odpovídá i cena. Ta není jen daní za exkluzivitu, ale odráží technickou náročnost výroby a hlavně její stále vysokou zmetkovost. Hlavní omezení minulosti, menší rozměr ve srovnání se zpětnou projekcí, už dávno neplatí a také vy se můžete kochat dokonalým obrazem ve velkém rozměru a ve formátu 16:9. Až si ji, třeba Plasmavision od Fujitsu, půjdete koupit do prodejny Watt a Decibel, vezměte si s sebou rovný milion - a ještě vám tisícovka zbude na jedno "dívídíčko".

DOMÁCÍ POSILOVACÍ STROJ TECHNOGYM

Tato italská firma patří k uznávané špičce v oboru a její vybavení najdete v domácích posilovnách mnoha světových sportovců i celebrit. Nejvychytanější je jejich rotoped Recline 600. Rotoped nemá nepříjemné, a la cyklistické sedlo, které nemožně tlačí, ale dokonalé křeslo s opěradlem, takže při šlapání máte nohy před sebou (pozor, tlouštíci se budou kopat do břicha). Velký displej a mnoho funkcí dále zvyšují komfort. Výborná jsou madla, která mají velké dotekové senzory, takže informace o vašich tělesných funkcích jsou okamžitě k dispozici. Za těch 150 tisíc to fakt stojí.

ČLENSTVÍ V PRESTIŽNÍM SPORTOVNÍM KLUBU

Na výběr máte buď tenisový, nebo golfový. Pokud neholdujete ani jednomu, nevadí. Všude je možné začít pod vedením zkušeného profíka, což všem začátečníkům lze jen doporučit. Tenis je lepší pro manažery, golf pro rentiéry, což je dáno rozdílnou časovou náročností. Nejlepší tenisový klub je v Praze-Záběhlicích a za možnost potkat ve sprše Václava Klause zaplatíte půl milionu. Paradoxně levnější je nově otevřený, vynikající golfový klub na Konopišti, kde vám bude stačit něco přes 100 tisíc. Obě zařízení mají slušné pro-shopy, kde můžete nakoupit vše potřebné.

DOMÁCÍ VINOTÉKA

I ve starých domech je problém drahá vína uskladnit tak, aby časem netrpěla. Dobré řešení představují specializované skladovací boxy, podobné chladničkám, od kterých se však podstatně liší. Jednak mají design, který umožňuje jejich trvalé umístění v obytné části domu, ale hlavně mají chladicí prostor pružně oddělen od vlastního chladícího zařízení, které je naopak součástí velmi těžkého šasi. Toto řešení znamená, že vibrace, které stroj vytváří, se nepřenášejí na uskladněné lahve. Chytré, že? Nejlepší je firma EuroCave, je zastoupena i na našem trhu. Určitě si vyberete podle požadované kapacity (vinotéky i peněženky).

KŘESLO CHAISE LONGUE POLTRONA FRAU

Tento tradiční italský výrobce (založeno 1912) kvalitního nábytku už dorazil i do Prahy a zájemcům nabízí širokou paletu klasického i moderního nábytku pro byt i kancelář. Jedním z nejhezčích kusů je právě křeslo Chaise longue. Můžete ho mít v mnoha barvách kůže, s masážní funkcí a dálkovým ovládáním a jednou nebo dvěma opěrkami rukou. V provedení rudá kůže a s masážní funkcí se za 160 tisíc stane vaším nejoblíbenějším kusem nábytku. P. S. Věděli jste, že Poltrona Frau dodává čalounění pro Ferrari?

OBRAZ OD JOSEFA LADY

Za ceny zatím do milionu korun můžete i vy vlastnit kus svého dětství. Je to krásné, má to atmosféru a cena půjde nahoru. Tak na co ještě čekáte?

DOVOLENÁ NA BORA BORA

Tento ráj na zemi je stále atraktivní nízkým počtem turistů a celkově nízkou industrializací turismu. Fantasticky čisté moře, prázdné pláže s bílým pískem a stálé velmi příjemné počasí jsou samozřejmostí. Jeden týden All-inclusive pro dva v místní pobočce Club Med vás přijde na 6000 dolarů. Vzhledem k délce letu doporučuji týdny dva, ideální je únor. Za letenku nešetřete a připlaťte si alespoň byznys třídu. Je to sice 100 tisíc za osobu, ale přece nechcete cestou zemřít na syndrom turistické třídy a domů letět v cargu!

KABRIOLET FERRARI 360 MODENA F1 SPIDER

V červené barvě s béžovou kůží a originální sadou zavazadel způsobí, že až přijedete v létě do Varů na festival, bude s vámi chtít Marek Eben natočit rozhovor. Pro zbývajících 364 dní v roce vás bude těšit pocit z ohromujících jízdních vlastností, doprovázený burácením osmiválce od nejlepšího týmu letošního ročníku F1. Převodovka s ovládáním pod volantem řadí s meziplynem a na brouzdání po Praze můžete jezdit na automat. Toto nejlevnější ferrari stojí více než všechny ostatní dárky dohromady. Ale nepodléhejte depresi: vzhledem k dodacím lhůtám máte další dva roky na to, abyste těch pět a půl milionu vydělali.


(původně zveřejněno 13. 12. 2002 v Mladé frontě DNES)

bottom of page