top of page

EKONOMIKA KVETE, ČÍ JE TO ZÁSLUHA?

Léto budiž pochváleno. A s ním i doba, ve které žijeme. K tomu, aby člověk propadl podobně opojné náladě, není zapotřebí mnoho. Stačí se podívat na červnová makroekonomická čísla. Jsou skutečně dobrá.


SKUTEČNĚ DOBRÉ VÝSLEDKY EKONOMIKY

Inflace za celý rok dosáhne asi dvou procent, přičemž růst hrubého domácího produktu bude dvojnásobný, nezaměstnanost zůstane pod devíti procenty, bilance zahraničního obchodu vykáže po dlouhé době výrazný přebytek, poroste maloobchodní prodej i výkon klíčových odvětví. Toto jsou dobré výsledky ekonomiky, kde nabídka a poptávka hrají výrazný prim nad přáními a zaplaťpánbůh i možnostmi vlád. Čím je tento pozitivní výsledek způsoben? Je způsoben jednoznačně výkonností soukromého sektoru, sektoru, který před deseti lety v podstatě neexistoval. V praxi se tak i na naší současnosti ukazuje, že soukromé vlastnictví je vždy a za všech okolností pro společnost výhodnější. Všechno si však vybírá jistou daň. Přechod od státní ekonomiky k ekonomice dnešní, která tak báječně živí tento národ, měl svou ekonomickou cenu. Tato cena v podobě špatných úvěrů, vytunelovaných podniků a rozkradených privatizačních fondů se počítala ve stovkách miliard korun. Jen ozdravení neboli sanace bankovního systému přišlo na nějakých tři sta miliard. To jsou peníze tak kosmické, že si je nikdo nedovede reálně představit.


PŮJČENÉ A PROŽRANÉ PENÍZE OD VOLIČŮ

Pojďme si tedy pomoci analogií. Tři sta miliard je částka, kterou si za poslední tři roky vlády sociální demokracie od voličů vypůjčily, ovšem nikoliv na sanaci či řešení čehokoliv, ale na prožrání. Tu na záplaty v systému důchodů, tady na pěkný předvolební úplatek voličům, jinde zase na sociální korupci formou nesmyslných dávek. Porovnáme-li čistě makroekonomicky to, jak byly peníze „utraceny“ za vlád Václava Klause a jak jsou utráceny teď, je na první pohled jasné, co se občanům této země vyplatilo víc.


VIDEO PRO SOCIÁLNĚ SLABŠÍ SPOLUOBČANY

Za výdaje vlád sociální demokracie si sociálně slabší občané koupili video, jehož sledováním si mohou ukrátit čekání na pracovní příležitost. Za výdaje Klausových vlád jsme si koupili novou zemi. Není to sice zrovna Švýcarsko, ale pořád je to asi milionkrát lepší, než jsme kdy doufali. Červnová makroekonomická čísla jsou toho hned po parkovištích u hypermarketů nejlepším důkazem.


(původně zveřejněno 18. 7. 2005 v Mladé frontě DNES)

bottom of page